1/30/12

A második hét után

Jöttek itt a reklamációk kérem, hogy nem írok és nem is fotózom, szóval most igyekszem pótolni a lemaradást. Mostmár tényleg minden kártyám megvan, mindenhova beléptettek, mindenhova bejutok... csak tudjam észben tartani a helyeket.  

Egyetem: tényleg hatalmas, és még egy hét után is megesik, hogy nem igazán tudom merre is szeretnék menni. Ebben ugye sokat segíthet az egyetemi busz, ami összesen 5 vonalon közlekedik és nagyjából mindenhova el lehet jutni vele. Reggelenként még látok diákokat rajta (leginkább kis "árva" nemzetköziek, mint én, ezért nincs kocsijuk), este viszont 6-kor majdnemhogy az egyetlen társalkodó kisasszonya vagyok a buszsofőrnek. Hiába is, Texasban olcsó a benzin és mindenhova kocsival járnak még a diákok is. Ez tömegközlekedés szempontjából abszolute nem jó ugye, hiszen nincs egy éjjel-nappal üzemelő és mindenhova elrepítő texas-i BKV, de legyen gyógyír, hogy építik a metro rail vonalat, és talán egy éven belül már közvetlenül be lehet jutni  az egyetemről a városba. Csütörtökön egyébként tettem egy tömegközlekedős próbát, találkoztam valakivel a Hermann parkban. Teljesen egyszerű  volt odajutni. Az egyetemen felszálltam a 30-as buszra, bementem a Houston Downtown TC-ig, ott átszálltam a Metro rail-re és 5 megálló után már a Houston-i állatkertben tekeregtem. Mindez 35 perc alatt, összesen 2.5 dollárból. Kinek kell itt kocsi?! Mikor visszaértem és nagy boldogan elmeséltem a lakótársamnak és a barátnőinek hogy milyen egyszerű is volt bejutni a városba, úgy néztek rám mintha valami bajom lenne. Miért utaztam én 35 percet amikor kocsival csak 20, hogyan bírtam a nagy meleget (csak 22 C van?!), voltak-e furcsa emberek és koszos volt-e a busz? Hát most mit mondjak. Igen, voltak furcsa emberek a buszon, de senki sem akart megharapni. Nemúgy mint alkalmasint a BKV-n, vagy a párizsi metrón... A busz maga egyáltalán nem koszos, megy a légkondi és még az is ki van írva hogy melyik megálló jön. A light rail pedig totál tiszta és vadiúj, nem csak "furcsa" emberek használják, hanem bizony frissen vasalt öltönyösök, diákok és családok is. Mint kiderült, a lányok közül még soha senki nem használta a tömegközlekedést. :) Megígértettem velük, hogy egyszer közösen is elmegyünk...

Kutatás: elkezdtem megfogalmazni a kutatási tervem (ne kérje senki, hogy leírjam, mert ez egy-két elvetemült környezetvédőn és rajtam kívül aligha lesz érdekes bárkinek is), kicsit még nyűglődöm az írással és a fogalmazással. Bele kell jönni, fél éve már hogy leadtam a szakdogám.  
Utazás: Megvannak a repülőjegyek, a tavaszi szünetben irány a nyugati part. Kicsit izgulok, remélem lesz időm rendesen megszervezni az utat. Amint visszajövök, lesz még egy pár napos kirándulás is. Évente megrendezik a Fulbright Enrichment Seminar-t, ami mindig más és más témakört dolgoz fel. Még nem tudom hogy melyik városba és mikor küldenek, de nagyon várom. Mindenki azt mondja, hogy nagyon jók ezek a szemináriumok és egy csomó érdekes embert ismerhetsz meg a világ minden tájáról. 

Szórakozás: mert ugye erről is essen szó... Az első hét után Sugarland-be mentünk vacsorázni. Ez a Houston-tól mindössze 20 mérföldre lévő város az 1800-as években idetelepített cukorültetvényekről kapta a nevét. Egy hatalmas outlet-szerűséghez mentünk, ahol a török srác javaslatára egy gyönyörű török étterembe ültünk be hogy jól megtömjük a bendőnket. Ezen a héten az Egyetemi Operába mentünk Cilivel a magyar lánnyal és Rodrigezzel, aki szintén PHD-zik, csak ő éppen politológus. Nagyon-nagyon jó volt, bár kicsit furcsa hogy angolul énekeltek.  Ezután az egyetem egyetlen szórakozóhelyére ültünk be. Teljesen kultúrált volt! Én egy pohár fehérbort kértem. Na, amikor megláttam, hogy egy nagy dobozt húz elő a csapos a hűtőből és abból önti, akkor jót nevettem. Állítólag kaliforniai- jóféle! Na és nagyon édes! :)

Jövő héten megint jelentkezem, addig is íme néhány kép az egyetemről.

Cullen Oaks kert
Cullen Oaks Kert (a szobám előtt)
Tudunk grillezni is :)
Saját postaládád van a Cullen Oaks-on, teljesen odavagyok
Egyetemi rendőrség :)
Cambridge Oaks - itt van medence is :)
Cougar's Place, tavaly Cili itt lakott
Cougars Place- miután lerombolták, hogy újra építsék
Egyetemi stadion - tavaszig nincs meccs
Welcome cougar fans! Az egyetemi stadion bejárata
Egy a sok buszmegállóból
Újrahasznosítunk I.
Újrahasznosítunk II.
 Az egyetem legelhagyatottnak tűnő épülete, ahol állítólag az építészek szoktak modellezni?!
Az épület közelről
Ide jövök minden nap:)
Központi könyvtár- jó DVD-ket lehet kölcsönözni
A központi könyvtár este :) (source: wikipedia)4 comments:

Wow! Loved seeing all these pictures of your new home, Juci. :-) I've never been to this part of Houston before, so it was a new experience. :-)

Thank you so much Krista!I promise to post the English version as well...

Juci, nagyon ügyi vagy! :)
Nekem kb. ekkora élmény volt bejutni először Berlinben a kolimtól a belvárosba:) (és csak az értheti, aki már átélte, mit vársz olyanoktól, akik spegetti porból gyártanak kaját?:P )
Nagyon szép helyen van a szobád, és a könyvtár is nagyon tuti este :) Várjuk a többi képet!

Szuper a fényképes beszámoló! Még több ilyet! Főleg a kajákról kérem a beszámolót!

Post a Comment