9/29/11

VKF! Torta a szomszédoknak... Cake for my neighbors


Click on the comments button to read the post in English! 

Körülbelül egy hónapja történhetett, hogy kánikulától szédelegve, majdnemhogy stand öltözetben leszaladtam a tisztítóba az ünneplős ruhámért. Ha már lent voltam, gondoltam felhozom a friss mosást is a pincéből. Épp a liftből akartam kiszállni felfelé menet, amikor a lakáskulcs a zsebemből a lift és az emelet közti résbe esett, majd a lift aknába zuhant. Remek, gondoltam! Sokba fog ez nekem még kerülni. Nem beszélve arról hogy még csak telefon sem volt nálam. Nem volt mit tenni, segítséget kellett kérni, na de kitől?  Igaz nem nagyon ismertem őket, de tudtam hogy lakik mellettünk két német egyetemista srác. Egy perc múlva már kopogtattam is az ajtón. Elmondtam nekik mi a helyzet, mire ők azonnal a segítségemre siettek. Mint kiderült, a liftben van egy vészhívó gomb, ha jó sokáig nyomod előbb-utóbb valaki a liftesektől válaszol a hívásodra. A srácok mondták hogy ne aggódjak, ők pár hete hajnali 2 órakor hívták a karbantartókat és végül  tényleg jött valaki hogy megmentse őket.
Szóval 10 telefon hívás és  hosszú tanácskozás után végre sikerült rávenniük valakit a karbantartók közül hogy jöjjön és mentsen meg ingyen. A cég egyébként (nem viccelek) 150 Eurós kiszállási díjat számláz fel ilyen esetekben. Jött is a karbantartó, egészen pontosan 3 óra múlva, amikor is kevesebb mint egy perc alatt kihalászta a kulcsomat az aknából.  S hogy mivel ütöttük el addig az időt? A fiúk pizzát rendeltek és megnéztük egy DVD-t. Hát aligha láttam ilyen rendes szomszédokat.  Elhatároztuk hogy viszonozzuk a kedvességüket és ma estére vacsorára hívtuk őket. Sütök majd egy nagy csirkét. A desszert pedig egy hatalmas sütőtök torta lesz. Íme itt is van, élvezzétek!

A tortát a gasztrobloggerek között ismert VKF (Vigyázz, kész, főzz!) 45. fordulójára is szánom, amelyet Zizi szervez ebben a hónapban.

Íme a recept...

Hozzávalók a tésztához:
- 2 bögre teljeskiörlésű liszt
- 3 bögre előfőzött és enyhén összetört sütőtök
- 1 bögre dió és mazsola vegyesen
- 1 bögre olaj
- juharszirup az édesítéshez ízlés szerint
- 4 db tojás
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só

Krémhez:
- 350 g mascarpone vagy philadelphia krémsajt
- 50 dkg lágy vaj
- 1 db narancs leve és reszelt héja
- 3 evőkanál juhar szirup
- 1 löttyintés Cointreau likőr

A recept igen egyszerű. A tojást és a juhar szirupot szépen habosra keverjük, hozzáöntjük az olajat. Ezek után jön a liszt, amiben már előzőleg elkevertük a sütőport és a szódabikarbónát. Jöhet a dió, pekándió és mazsola, majd a fahéj. Ez a mennyiség két kis 20 centis tortaformára lesz elegendő. Két részletben süssük meg a torta lapokat. Mivel igen kicsik, a 180 fokra előmelegített sütőben hamar elkészülnek. Ha megsültek, hagyjuk a lapokat kihűlni.

Készítsük elő a krémet: A vajat kikeverjük a juharsziruppal, majd jövet a mascarpone, a narancs leve és héja. Kis adagonként adagoljuk a narancslevet, nehogy túl híg legyen a krém. Ha kész, bódítsuk meg egy kis Cointreau likőrrel. Ezt követően tegyük a hűtőbe pár órára, szilárduljon egy kicsit. Tálalás előtt a tortalapok közé és a torta tetejére kenjünk a krémből, de ne sajnáljuk. :) Isteni lesz...



8 comments:

It has been a month now that I decided to go to the dry cleaner store and pick up my dress in a beach outfit. ( I know it is not a proper outfit, but I was exhausted from the heat:) Once I went downstairs, I thought that it would be a good idea to bring up the freshly washed laundry from the basement as well.
When I tried to get out of the elevator -my hands were full off with stuff- my keys feel out of my pocket down that little crack. Great -I thought. I managed to drop my keys down an elevator shaft, and getting a maintenance guy to fish them out would cost me a fortune. Worst part is, I did not even have my cell phone with myself. I had no other solutions but to ask for the immediate help of my neighbors. Actually, I hardly knew them that time, but I was positive that 2 German students were living next door. Yepp... I was knocking on their door in a minute. I shortly told them my story with my keys, and they were kind enough to help me out. I was explained that there is an alarm bell in our elevator and if you ring it long enough somebody from the elevator company surely answers your call.
Anyways, I was told not to be worried at all. A couple of weeks before they had called the company from the elevator cabin at 2.00 AM in the morning and eventually somebody showed up.
After 10 phone calls and long-long discussions, they managed to convince someone to come and save me and my keys free of charge. This is not a joke here, normally the company charges you 150 Euros as a service fee. Fortunately, the maintenance guy showed up after 3 hours and fished out my keys. It took only a minute and a big sigh for him.
And what did I do to kill those 3 hours? Well, the boys ordered a pizza and we watched a DVD. Gosh, I hardly ever meet such nice and friendly neighbors... To return their favor, I decided to invite them over for dinner. I will roast a big chicken for them. A really big one. Besides, I prepared a nice pumpkin cake for the boys. Here it is. Enjoy!!!

Juci, megosztod velünk a receptet, vagy az hétpecsétes?

OMG! Ez a torta, Juci!!!!! És azt mondtad, hogy nem tudsz sütni! Maximális pontszám jár érte Zizitől! Légy szíves a receptet is oszd meg, mert sokan meg fogják nézni a bejegyzésed a VKF miatt október végén, szóval jó lenne tudni, hogy miből készült ez a finomság! :)

@Éva és Zita...

Hozzávalók a tésztához:
- 2 bögre teljeskiörlésű liszt
- 3 bögre előfőzött és enyhén összetört sütőtök
- 1 bögre dió és mazsola vegyesen
- 1 bögre olaj
- juharszirup az édesítéshez ízlés szerint
- 4 db tojás
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só

Krémhez:
- 350 g mascarpone vagy philadelphia krémsajt
- 50 dkg lágy vaj
- 1 db narancs leve és reszelt héja
- 3 evőkanál juhar szirup
- 1 löttyintés Cointreau likőr

A recept igen egszerű. A tojást és a juhar szirupot szépen habosra keverjük, hozzáöntjük az olajat. Ezek után jön a liszt, amiben már előzőleg elkevertük a sütőport és a szódabikarbónát. Jöhet a dió, pekán dió és mazsola, majd a fahéj. Ez a mennyiség két kis 20 centis tortaformára lesz elegendő. Két részletben süssük meg a torta lapokat. Mivel igen kicsik, a 180 fokra előmelegített sütőben hamar elkészülnek. Ha megsültek, hagyjuk a lapokat kihűlni.
Készítsük elő a krémet: A vajat kikeverjük a juharsziruppal, majd jövet a mascarpone, a narancs leve és héja. Kis adagonként adagoljuk a narancslevet, nehogy túl híg legyen a krém. Ha kész, bódítsuk meg egy kis Cointreau likőrrel. Ezt követően tegyük a hűtőbe pár órára, szilárduljon egy kicsit.
Tálalás előtt a tortalapok közé és a torta tetejére kenjünk a krémből, de ne sajnáljuk:) Isteni lesz....

Honnan van ez a tortatál? Nekem is kell ilyen fehér! Túrunk a Naschmarkton? :)

A tortatál Hollandiából van, van hozzávaló torta kiszedő ( nem tudom mi a neve?'). Kemény 10 Euro volt a Hema üzletben. Eggyel több ok, hogy Hollandiában is meglátogass:)

most fedeztem fel ezt a sütit.. nyami :) nagyon jól néz ki, a fotó is szokásosan étvágyat gerjeszt :) ki is próbálom majd.

Post a Comment