3/27/11

Béke-béke - Peace

To read the post in English please click on the comments button!

Vége a vizsgáknak, no és mit is jelent ez? Természetesen bulit. Minden vizsgaidőszak végeztével összegyűlünk a csoporttársaimmal valakinél és jó nagy majrét csapunk! Tegnap Melanie-nél kezdtük a bemelegítést. Ő eredetileg egy cserediák Ízlandról, de sikerült elintéznie hogy végig járhassa velünk a mester képzést. Mivel eredetileg a volt Jugoszláviában született és szerb nemzetiségű, különösen közel áll a szívemhez! Borzasztóan vicces és okos lány, mindamellett egy igazi harcos. Kristina, egy másik csoporttársam a Boszniai térségben született. Ők is a háború miatt váltottak országot és állampolgárságot. De nemzetiséget nem. Azt mondja ez sosem fog megtörténni és hogy ő egy ízig-vérig boszanac (boszniai) lány. Natalia egy horvát cserediák, aki sajnos már visszament Zágrábba, csak az első két szemeszeterre jött.

Sokszor láttam ezt a három lányt együtt, egyszerűen lehengerőlek! Csak karattyoltak és karattyoltak szerbül, vagy horvátul (a kettő gyakorlatilag egy és ugyan az)  és valahogy sosem jött fel köztük hogy ki a szerb, ki a horvát, vagy boszanac. Kérdem én, hol van itt az utálat, amiről mindenki beszél? Melanie úgy döntött, hogy a szakdolgozatát a volt Jugoszlávia területén elkövetett, a nemzetközi humanitárius jogot súlyosan sértő cselekményekért felelős személyek megbüntetésére felállított  Nemzetközi Törvényszékről fogja írni, és a kutatásának az lesz a célja hogy megállapítsa, vajon valóban igazságot szolgáltattak-e ott? Na persze ez durván kiverte a biztosítékot a professzornál, de talán mostanra már lenyugodott... :)


3/23/11

Elephants at the Uni :)

You will never believe what happened yesterday at the university. I was done with my test and left the exam hall when I bounced into 2 huge elephants cheerfully playing on the grass! 
I know it sounds weird... it is indeed...  You might ask now whose idea it was... Well...  Erasmus University has at least 10 crazy student organizations,  always eager to gain some new members so they come up with the strangest ideas to get your attention!    I remember, in  September  the XY  team had a bungee jumping event  on campus, 2 weeks later an extra long limo - arranged by the XX association- was ready to take you for a ride around the city!  There is a concrete staff to organize parties and study trips almost every week to make sure that you have a busy student (night)life... And believe me, it has been like this ever since... and I find this awesome:)





3/20/11

Tavaszodik - Spring is on its way

Blaak piac, Rotterdam
 
 Click on the comments button to read the post in English!

Mi sem jelezhetné ezt jobban annál a két autósnál akik a héten (majdnem) elütöttek. Az első incidens a  pénteki vizsgám után történt, sietve tekertem haza az egyetemről hogy gyorsan puccba vágjam magam, mert Hágába indultunk vacsorázni a csoporttársaimmal. Egy kereszteződésben mamikám mindenhova nézett, csak a kerékpárútra nem, ahol én közelítettem, majd megfelelően működő fék hiányában egyszerűen jól belevágódtam a kocsiba. Szerencsére az autón egy karcolás sem esett, az én kerekemben viszont mostmár nem nyolcas, hanem kilences van (ha hallanátok micsoda hangok jönnek ki belőle menet közben, a letámasztóját is fel kellett kötözni szerencsétlennek). A második manőver ma történt. Kénytelen voltam bemenni vasárnap az egyetemre, mert rájöttem, hogy kell még egy könyv a vizsgámhoz (ami kedden lesz és sajnos sehogy sem állok még). Jövök a kereszteződésben, ahol egy kombi autó  le akart épp fordulni, de a vezető (ismételten nő) ahelyett, hogy előre nézett volna,  hátrafelé kandikált  és mindeközben mozgásban volt az a nyomorult kocsi! Az utolsó pillanatban kerültem ki, de annyira megijedtem, hogy azonnal ordítani kezdtem. Azt hiszem egy HEEEEEYYYY! lehetett, ami kijött a torkomon. Ő meg visszakiáltott, hogy "Het spijt me!" (elnézést hollandul). Na, mondanom sem kell, hogy a könyvtár ugyan nyitva van vasárnaponként, de kölcsönözni nem lehet, szóval ez üres járat volt, de legalább magamhoz vettem egy adagot a napsütésből és az őrült holland vezetőkből. Még két hét és Bécs. Addig ki kéne bírni élve, nem igaz? No és erről jut eszembe, órát mikor állítunk? 


3/17/11

Hurrá, nyaralunk! - Horray for vacation

Click on the comments button to read the post in English!

 Úticél?/ Destination?
Forrás (Source): Tripadvisor

Úgy látszik a szülinapom környékén indulunk nyaralni, amit persze egy cseppet sem bánok! Az eredeti terv az volt, hogy augusztusban hátizsákkal Kína felé vesszük az irányt 3 egész hétre, de sajnos  ez az út várat még egy kicsit magára. Nekem meg kell védenem a szakdolgozatomat, és  nem ártana mondjuk elmenni a saját diplomaosztómra sem, jobbik fél pedig valami vezetői képzésre megy két teljes hétre Genfbe. A suli  miatt (értsd üres pénztárca és szoros órarend) én múlt nyár óta gyakorlatilag sehol nem voltam (a hazaút nem számít)  és ugye ez elvileg egy utazós blog lett volna! :) Persze sokáig tanakodtunk, hogy hova menjünk. Nem akartunk sokat költeni az útra mert még mindig Kínában reménykedünk (karácsonyra egyébként is egy rakat Kínával kapcsolatos könyvet kaptam). A jegyeket megvettük két napja,  és egészen pontosan 98 nap múlva útnak is indulunk.  A kérdés csak az, hogy hova????? Hmm...  azt hiszem ezt most nem is árulom el, legyen inkább meglepetés!!!


3/11/11

Baby on board!

Click on the Comments button for the  English version of the post! 


Na, hogy nézünk ki? So, how do we look?

Peter & Gabriel 

Egy kisbaba születése mindig izgalomba hoz!!! Persze tudom, hogy amint a baba hazakerül, mindenki egyből látogatni akar, ezért én mindig várok egy hónapot a baba-vizittel. 2 nővérem, 3 bátyám és 1 öcsém van, szóval gyakorlatilag a családunk tele van gyerekekkel kezdve az újszülöttől, - akik folyton a közeledben szeretnének lenni - egészen a tindédzserig, akik úgy viselkednek mintha  rögtön készen állnának felnőni, és meg is követelik tőled hogy elismerd és tiszteld majdnem-felnőtt státuszukat. Atya ég, micsoda egy furcsa, misztikus átalakuláson mennek keresztül ezek a gyerekek és milyen nehéz és kihívásokkal teli a szüleiknek lenni! 

Tudom jól, hogy az első hetek a pici érkezése után elég stresszesek... Egy egészen új életmódhoz kell igazodnod, alig alszol és nem elég hogy a házimunkára nem jut időd, de magadra sem és a szemed allatt éktelenkedő sötét karikák eltüntetése lehetetlennek tűnik. A barátaink, akiknek az esküvőjén októberben voltunk februárban lettek szülők. Szerencsére ez nem eredményezte a társasági életük megszűnését, továbbra is egy nagyon aktív páros, csak egy kicsit nagyobb előre tervezést és elkötelezettséget igényel a dolog. :) Múlt héten látogattuk meg őket, és szuperül éreztük magunkat. Be kell, hogy valljam, mindketten azonnal a babusgató, óvó-védő módba kapcsoltunk. :) Én például ebédelni sem akartam csak azért, hogy egy picit tovább tarthassam Gabriel-t a kezemben, jobbik felem pedig minden öt percben besurrant a kisszobába, hogy megpuszilhassa az alvó kisbabát. Istenkém, mitől ilyen mennyeien illatosak a kisbabák?!!


3/4/11

Insomnia, is that you?

Again, I have troubles with falling asleep, and the  worst thing is that I will have to wake up at 4.45 AM tomorrow (oh, actually it is already today) to catch the morning train to the airport... It really sucks, and just for the record the warm milk does not help at all! :(

3/1/11

Közeleg a vég!? - Troubled sleeper

Click on the comments button to read the post in English!

Mostanában megint nehezen alszom el (a post írásakor hajnali 1 óra van), ezért arra gondoltam, hogy a forgolódás helyett ezentúl igyekszem hasznosan eltölteni az időt és írni fogok. Bizony ám, mindenről, ami eszembe jut.

Hihetetlen egyébként milyen gyorsan telik az idő... Mintha csak tegnap lett volna szeptember, amikor is Hollandiába költöztem, de tény, hogy máris márciust írunk (még ha az időjárási viszontakságok mást is diktálnak).

A harmadik blokkot gyűröm éppen az egyetemen - ami mellesleg úgy néz ki most, mint valamiféle koncentrációs tábor, mert minden létező fát kivágtak és hatalmas építkezésekbe kezdtek -, átlagban heti 15 órám van. 3 kurzust követek: EU állampolgárság, EU jogvédelem és EU közös piac. Mindhármat imádom, sikerült végre olyan órák mellett kikötnöm, amik tényleg lefoglalnak. A tanárokkal is kialakult már egyfajta jó kapcsolat, már személyesen ismernek mindenkit... Csütörtökön le kell adnom a szakdolgozat témámat, ami nem lesz más, mint a rendőrségi és nyomozati együttműködés az EU-ban. Sok érdekes dolog lesz  egyébként benne az Europol-tól kezdve az Európai Elfogató Parancsig. Március második hetében kezdődnek a vizsgáim (atya ég, már csak két hét és semmit nem tanultam még) a hónap végére végzem és irány Bécs egy hosszabb lélegzet erejéig.

Mindeközben persze erőssen foglalkoztat, hogy mihhez fogok kezdeni ezen a nyáron? A szakdolgozatom júniusig le kell adnom, tehát marad két hónap üres járat. Mondjuk nem volna rossz, ha beadnám a derekam végre és befejezném a jogi szakvizsgákat otthon, de ehhez egyszerűen nem érzem az indíttatást (valaki győzzön meg, de komolyan hogy nekiálljak a kánikulában!). Kereshetnék egy érdekes szakmai gyakorlatot is Hollandiában vagy Brüsszelben. Pénzt ugyan ritkán fizetnek, de legalább megteheted az első lépéseket a szamár létrán... Nos? 

No és akkor a nyaralást még nem is említettem. Ezen a nyáron sem a pénz, sem az idő (pontosabban jobbik felem ideje) nem ad helyet  nagyobb utazásnak, így sürgősen találnunk kell egy fiatalos és romantikus helyet 5 napra. Megmondom őszintén, évek óta először... én bizony a Balatonra vágyom.